+90 212 244 9222

17Ağustos2020

VERBİS Tarihlerinin Ertelenmesi KVKK'nın Ertelenmesi Değildir

VERBİS Tarihlerinin Ertelenmesi KVKK'nın Ertelenmesi Değildir

VERBİS (Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemi), veri sorumlularının kaydolmakla yükümlü oldukları ve kişisel veri işleme faaliyetlerini beyan ettikleri bir kayıt sistemidir. Kişisel Verileri Koruma Kurumu tarafından 2019 yılının Kasım ayında yapılan duyuruya göre, VERBİS'e kayıt işlemlerinin 30 Haziran 2020 tarihine kadar tamamlanması öngörülmüştür. Fakat tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi süreci nedeniyle pek çok şirket uzaktan veya yarı zamanlı çalışma prensiplerini benimsediğinden kayıt yapılabilmesi için gereken hazırlıkların tamamlanması zorlaşmıştır. Bu hususları göz önünde bulunduran Kurum gerekli düzenlemeleri yaptığını belirterek VERBİS'e kayıt yükümlülüğünün ertelendiğini açıklamıştır. Erteleme tarihlerine linkten ulaşabilirsiniz.

Daha önceki erteleme kararlarında olduğu gibi, bu erteleme kararında da veri sorumluları ve diğer ilgili kişiler yalnızca VERBİS kayıt yükümlülüğünün değil, diğer KVKK yükümlülüklerinin de açıklanan tarihlere ertelendiğini düşünmüştür. Ancak 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK), 2016 yılında yürürlüğe girmiş ve veri sorumlularına 2018 yılına kadar uyumlu hale gelmeleri için süre verilmiştir. Farklı bir ifade ile, şu an için Veri Sorumlusu vasfı taşıyan tüm gerçek ve tüzel kişiler, KVKK'ya uyumlu olmakla mükelleftir. Bu durumda VERBİS kayıt tarihlerinin ertelenmesi, KVKK uyumluluğunun tamamlanması açısından herhangi bir farklılık yaratmamıştır.

Ayrıca önemle belirtmek gerekir ki, sadece VERBİS kaydının tamamlanması, Kanun ile uyumlu olmak anlamına gelmemektedir. VERBİS'e kayıt yükümlülüğü kanun kapsamında getirilen yükümlülüklerden yalnızca biridir ve bu yükümlülüğün getirilmesindeki temel amaç, gerekli idari ve teknik tedbirlerin alınarak kişisel verilerin, hukuka aykırı olarak işlenmesini ve kişisel verilere hukuka aykırı olarak erişilmesini önlemek ile kişisel verileri muhafaza ederek güvenliğini sağlamaktır.

Written by Şeyma Nur Kaplan, Posted in Kişisel Verilerin Korunması Mevzuatı

  • Bilgilendirme Metni!

    Bu makalede yer alan içerikler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup CottGroup® firmalarına ait bir hizmettir. Kaynak gösterilmeden iktibas edilemez. Makalenin hazırlanmasında gerekli özen ve dikkat gösterilmiş olmakla birlikte; CottGroup®, işbu genel çerçevede bilgi veren ve yorum içerebilen makaledeki bilgilerin yanlışlık veya eksikliklerinden kaynaklanabilecek hiçbir sorumluluğu kabul etmemekte olup bu bilgilerin güvenilirliği nedeniyle oluşabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz.

    Her bir somut olaya ilişkin olarak, her koşulda özel olarak profesyonel bir danışmana başvurmanız tavsiye edilir. Lütfen duyuru ile ilgili işlem yapmadan önce müşterimiz iseniz müşteri temsilcinizden, değilseniz bir uzmandan görüş alınız.

Yazar

Şeyma Nur Kaplan

Legal Consultant Attorney
Bu web sitesi çerez kullanıyor.
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek, verimli çalışmasını sağlamak ve istatistiki verileri takip etmek için çerezler kullanılmaktadır. Sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş olursunuz. Çerezleri nasıl kullandığımız ile ilgili detaylı bilgi için lütfen Çerezler (Cookies) sayfasını okuyunuz. Bu seçim 30 gün süreyle ya da tarayıcınızdaki çerezleri siz silene kadar geçerlidir.
x
Hizmetlerimiz devam ediyor.

Dünya gündemindeki Covid-19 Koronavirüs salgını sebebiyle, çalışanlarımızın sağlığını güvenceye almak adına, çalışmalarımızı bir sonraki bilgilendirmeye kadar uzaktan devam ettireceğiz. CottGroup® olarak sahip olduğumuz iş sürekliliği planlarımız ve güçlü teknolojik altyapımız sayesinde süreçlerimizi kesintisiz devam ettirebileceğiz. Müşterilerimiz ve iş ortaklarımız her zaman olduğu gibi, telefonlarımız ve e-postalarımız aracılığıyla bizlere ulaşabileceklerdir.