Legislation Categories
Legislative Updates
Here you can access most recent articles on legislative updates regarding Personal Data Protection Law, Social Security Law, Taxation Law, Occupational Health and Safety Law, Code of Obligations, Labor Law, Turkish Commercial Code, Law on Protection of the Value of Turkish Currency, Foreign Exchange Legislation, and Immigration Law in Türkiye.
Bilateral Treaties
You can access the dates of the most recent international bilateral social security and double taxation treaties made between Türkiye and other countries and relevant documents here.
Test
Vergi Affı olarak da adlandırılan, birçok vergi türünde kamu alacaklarının yapılandırılmasını da içeren “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması”na ilişkin kanun 19 Ağustos 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İlgili kurumlar çıkaracakları tebliğler ile kanunun uygulanması detaylandırılacaktır. Bu kapsamda Maliye Bakanlığı’nın 23 Ağustos 2016’da yayımlamış olduğu tebliğ ile beraber kanun detaylarını inceleyeceğiz.
Genel hatlarıyla kanun kapsamında ; kesinleşmiş alacaklar, kesinleşmemiş veya dava safhasında olan alacaklar, inceleme aşamasında olan vergiler, matrah artırımına yönelik düzenlemeler, stok ve kayıt düzeltmelerine yönelik düzenlemeler yapılmıştır. Yapılandırmaya konu alacakları ve alacaklı kurumları aşağıda inceleyebilirsiniz.
Yapılandırmaya Konu Alacaklar
Yapılandırmaya Konu Alacakların Ait Olduğu İdareler
Yapılandırmaya konu alacaklar ifadesi esas itibariyle 30 Haziran 2016 tarihine kadar tahakkuk etmiş alacakları kapsamaktadır.
Başvuru yapmak isteyenler 31 Ekim 2016 tarihine kadar ilgili idareye başvuruda bulunmalıdırlar. İlk taksit ödemesinin son günü 30 Kasım 2016'dır.
Esas itibariyle vadesinde ödenmeyen vergi borçlarının yapılandırılmasını içeren bu kanunla vergi aslı değişmeden, bu vergi aslı için işleyen gecikme faizleri büyük oranda düşürülmekte ve vergi aslı ile birlikte hesaplanan faiz tutarı için 18 taksite kadar ödeme imkanı getirilmektedir. İkişer aylık dönemler halinde 6,9,12,18 eşit taksitte ödeme seçenekleri mevcuttur. Ayrıca peşin ödeme seçilmesi halinde yeniden hesaplanacak gecikme faizinde %50 indirim yapılacaktır.
Vergi Dairelerine olan borçlar için yapılandırma başvurusu internet üzerinden de yapılabilecektir.
Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerine daha önce verdikleri beyanlarında eksiklik olduğundan hareketle bu dönemlere ilişkin matrah ve vergi artırımında bulunabilme imkanı getirilmiştir. Matrah artırılan dönemler için ilgili vergi türlerinde vergi incelemesi yapılmayacaktır. Gelir/Kurumlar Vergisi, Stopaj Vergisi, Katma Değer Vergisi yönünden matrah ve vergi artırımı başvurusu yapılabilecektir.
2011-2015 takvim yıllarına ait gelir/kurumlar vergisi beyannamelerinde vergiye tabi gelir (Matrah) beyan eden mükellefler , bu matrahlarını asgari olarak aşağıdaki oranlarda/tutarlarda artırmaları gerekmektedir. İlgili oranlar uygulandığında hesaplanan tutar , minimum artış tutarının altında kalıyorsa yüksek olan tutar üzerinden vergi hesabı yapılacaktır. İlgili dönemlerde zarar eden mükellefler minimum artış tutarları üzerinden matrah artırımında bulunabileceklerdir.
Yıl
Oran
Tutar-TL
2011
%35
14.000
9.500
28.000-TL
2012
%30
14.820
9.890
29.650-TL
2013
%25
15.740
10.490
31.490-TL
2014
%20
16.740
11.160
33.470-TL
2015
%15
18.970
12.650
37.940-TL
Tablo-1
Tablo-2
Tablo-3
Tablo-4
Örneğin ; Mükellefin , Kurumlar vergisi beyannamesinde beyan ettiği vergi matrahı 2011 için 35.000-TL , 2012 için 65.000-TL olsun. Mükellef matrah artırımı için başvuruda bulunmuştur. Hesaplamalar ve sonuç şu şekilde olacaktır :
İlgili Yıl Vergi Matrahı (A)
Artırım Oranı (Tablo-1) (B)
Artırılan Matrah Tutarı (A x B) (C)
Asgari Matrah Tutarı (Tablo-4) (D)
Hesaplamaya Esas Matrah (C veya D'den büyük olanı) (E)
Vergi Oranı (F)
Ödenecek Gelir Vergisi (E x F )
35.000-TL
12.250-TL
4.200-TL
110.000-TL
33.000-TL
4.950-TL
9.150-TL
Matrah artırımı nedeniyle ödenmesi gereken gelir/kurumlar vergisi toplamı 9.150-TL'dir. Bu tutar peşin ödenebileceği gibi taksitler halinde de ödenebilecektir.
Vergi Oranı(F) %15 olarak dikkate alınmıştır. Eğer mükellef ilgili yıllar (2011,2012) beyannamelerini zamanında vermemiş, ilgili vergi tutarlarını zamanında ödememiş veya bu vergi türleri için Kanunun 2 nci ve 3 üncü maddelerinden yararlanmışsa bu oran %20 olarak hesaplanacaktır.
Yanında çalıştırdığı personellere ödenen ücretlerden, serbest meslek ödemelerinden, kira ödemelerinden, vb. gelir veya kurumlar vergisi tevkifatı yapmakla sorumlu olanlar 2011-2015 yılları ile ilgili olarak vergi artırımında bulunabileceklerdir. Ödeme türleri açısından hesaplamalar farklılık gösterdiği için aşağıda ayrı ayrı açıklayacağız.
Minimum Artış Oranları
%6
%5
%4
%3
%2
Tablo-5
Her bir vergilendirme dönemine ilişkin olarak verilen muhtasar beyannamelerinde, beyan edilen ücret ödemelerinin gayrisafi tutarlarının yıllık toplamına Tablo-5'de yer alan oranlar uygulanarak hesaplama yapılacaktır.
Her bir vergilendirme dönemine ilişkin olarak verdikleri muhtasar beyannamelerinde beyan edilen serbest meslek ödemelerinin gayrisafi tutarlarının yıllık toplamı üzerinden Tablo-5'de yer alan oranlar uygulanarak hesaplama yapılacaktır.
Her bir vergilendirme dönemine ilişkin olarak verdikleri muhtasar beyannamelerinde beyan edilen kira ödemelerinin gayrisafi tutarlarının yıllık toplamı üzerinden Tablo-5'de yer alan oranlar uygulanarak hesaplama yapılacaktır.
KDV mükellefleri, 2011-2015 yılları içindeki her bir vergilendirme dönemine ilişkin olarak verdikleri 1 No.lu KDV beyannamelerinin "Hesaplanan Katma Değer Vergisi" satırlarında yer alan tutarların yıllık toplamı üzerinden Tablo-6'daki oranlardan az olmamak üzere hesaplanacak KDV'yi ödemeyi kabul etmeleri halinde vergi artırımı hükümlerinden faydalanabilecektir. Mükelleflerin verdikleri beyannamelerde hiç hesaplanan KDV yok ise bu mükellefler matrah artırımında bulunmalı ve bu matrah artırımı üzerinden KDV artırım tutarı hesaplanmalıdır. Matrah artırımına konu tutar üzerinden %18 KDV hesaplanacaktır.
%3,5
%2,5
%1,5
Tablo-6
Gelir ve Kurumlar Vergisi Mükelleflerine, kayıtlarında yer aldığı hâlde işletmelerinde mevcut olmayan emtialarını, 30 Kasım 2016 tarihine (bu tarih dahil) kadar fatura düzenlemek ve her türlü vergisel yükümlülüklerini yerine getirmek suretiyle kayıt ve beyanlarına intikal ettirmeleri ve böylece kayıtlarını fiili duruma uygun hale getirmeleri imkanı verilmiştir.
Madde kapsamında düzenlenecek faturalarda alıcıya ilişkin bilgiler yerine, "Muhtelif Alıcılar (6736 sayılı Kanunun 6/2 maddesi çerçevesinde düzenlenmiştir)" ibaresi yazılacaktır. Bu şekilde faturalanan ve yasal defterlere kaydedilen emtia ile ilgili işlemler, normal satış işlemlerinden bir farklılık arz etmemektedir.
Satış hasılatı yıllık gelir veya kurumlar vergisi matrahının hesaplanmasında dikkate alınacaktır.
Bu kapsamda ödenmesi gereken katma değer vergisi, ilk taksidi beyanname verme süresi içinde, izleyen taksitler beyanname verme süresini takip eden ikinci ve dördüncü ayda olmak üzere üç eşit taksitte ödenebilir.
Bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükelleflerine, 31/12/2015 tarihi itibarıyla düzenledikleri bilançolarında görülmekle birlikte işletmelerinde bulunmayan kasa mevcutları ve işletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısıyla (ödünç verme ve benzer nedenlerle ortaya çıkan) ortaklarından alacaklı bulunduğu tutarlar ile ortaklara borçlu bulunduğu tutarlar arasındaki net alacak tutarları ile bunlarla ilgili diğer hesaplarda yer alan işlemlerini 30 Kasım 2016 tarihine (Bu tarih dahil) kadar vergi dairelerine beyan etmek suretiyle kayıtlarını düzeltmeleri ve böylece kayıtlarını fiili duruma uygun hale getirmeleri imkanı verilmiştir.
Düzeltme uygulamasında, kasa mevcutları ile ortaklardan net alacak tutarlarıyla ilgili olmakla beraber başka hesaplarda takip edilen tutarların da dikkate alınması mümkündür. Beyan edilen tutarlar üzerinden %3 oranında vergi hesaplanacak ve hesaplanan vergi beyanname verme süresi (30 Kasım 2016) içinde ödenecektir.
Yurt dışında bulunan para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını, anılan maddedeki hükümler çerçevesinde 31 Aralık 2016 tarihine kadar Türkiye'ye getiren gerçek ve tüzel kişiler söz konusu varlıkları serbestçe tasarruf edebileceklerdir.
Ayrıca, gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince, Türkiye'de bulunan ancak kanuni defter kayıtlarında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlar, 31 Aralık 2016 tarihine kadar kanuni defterlere kaydedilebilecektir.
Yurt dışından Türkiye'ye getirilen veya yurt içinde olup kanuni defterlere kaydedilen varlıklar nedeniyle, bu madde hükmünden yararlananlar ve bunların kanuni temsilcileri hakkında, başkaca bir neden ile gerekli olması hali saklı kalmak üzere sırf bu işlemin yapılmış olmasından dolayı ve bu işlemden hareket edilerek, hiçbir şekilde vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı ile herhangi bir araştırma, inceleme, soruşturma veya kovuşturma yapılamayacak, vergi cezası ve idari para cezaları kesilemeyecektir.
Kanunun tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.
Resmi Gazete Yayınına buradan ulaşabilirsiniz.
Category Vergi Hukuku Mevzuatı
Bilgilendirme Metni!
Bu makalede yer alan içerikler, yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır ve CottGroup® üye şirketlerine aittir. Bu içerikler, hukuki, mali veya teknik danışmanlık hizmeti niteliği taşımamaktadır ve kaynak gösterilmeden iktibas edilemez.
CottGroup® üye şirketleri, makaledeki bilgilerin doğru, güncel veya eksiksiz olduğunu garanti etmez ve bu bilgilerin içerebileceği hata, eksiklik veya yanlış anlaşılmalardan doğabilecek zararlardan sorumlu değildir.
Burada sunulan bilgiler, genel bir bakış sunmak amacıyla hazırlanmıştır. Her somut olay farklı değerlendirmeler gerektirebilir ve bu bilgiler her duruma uygun olmayabilir. Bu nedenle, makalede yer alan bilgilere dayalı olarak herhangi bir işlem yapmadan önce, konuyla ilgili hukuk, mali, teknik ve diğer uzmanlık alanlarında yetkin bir profesyonele danışmanız önemle tavsiye edilir. CottGroup® müşterisiyseniz, özel durumunuza ilişkin müşteri temsilcinizden bilgi almayı unutmayınız. Müşterimiz değilseniz, lütfen ilgili bir uzmandan görüş alınız.
CottGroup® üye şirketlerine ulaşmak için tıklayınız.
About The Author
https://www.cottgroup.com
YMM Karşıt İnceleme Tutanaklarında Elektronik Gönderim Süresi 2027'ye Uzatıldı
Selma Kıy
24 August 2026
Kollektif Şirketler, Adi Ortaklıklar ve Eshamsız Komandit Şirketlerde Gerçek Faydalanıcı Bildirimi
7 August 2026
Vergiye Uyumlu Mükelleflere Teminat Avantajı Getirildi
5 August 2026